Nove kazne za saobraćajne prekršaje u Srbiji

Avaco Rent a car > Blog > Uncategorized > Nove kazne za saobraćajne prekršaje u Srbiji

Nove kazne za saobraćajne prekršaje u Srbiji

26/12/2018 / 6 Comments / 65 / Uncategorized
Rent a car Avaco - Nove saobraćajne kazne u Srbiji
Facebook It
Tweet It
Pinterest It
Google Plus It

Nove kazne u saobraćaju usvojene su 22. marta, a stupile na snagu već početkom aprila.
U Evropi u proseku nastrada 51 osoba na milion stanovnika, dok je Srbija po ovoj statistici iznad proseka sa 84 poginulih na milion stanovnika godišnje.
Na žalost, gotovo da nema dana da u novinama ne osvane vest o nekoj saobraćajnoj nesreći kod nas. Imajući u vidu da smo svi mi učesnici u saobraćaju i da time možemo da utičemo ne samo na svoj, već i na živote drugih ljudi, trebamo da obratimo posebnu pažnju na nove kazne u saobraćaju.

Avaco Rent a car vas savetuje da dete uvek mora biti u njemu namenjenom sedištu

Da biste izbegli bilo kakve neprijatnosti tokom vožnje Avaco Rent a car vam donosi najbitnije Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja. Nove kazne u saobraćaju štite živote naših najmlađih. Bez obzira da li vozite dete u sopstvenom ili iznajmljenom vozilu, upotreba dečijeg sedišta se podrazumeva. U rent a car agencijama ona čine deo obavezne dodatne opreme. Prema Zakonu deca do tri godine starosti moraju biti vezana u sedištu za dete, a nakon treće godine smeštaju se u veća i njima prilagodjena sedišta. Treba napomenuti da se sedišta za decu postavljaju isključivo u zadnji deo automobila.
Da bi se podigla svest o značaju upotrebe sedišta za decu tokom vožnje, nove kazne u saobraćaju propisuju i do četiri puta veće iznose koje će nesavesni roditelji morati da plate, odnosno 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana vožnje 8 meseci.

Ukoliko korisitite svoje ili rent a car vozilo obavezno svi u automobilu moraju biti vezani

Nove kazne u saobraćaju pooštravaju kontrolu vezivanja na svim sedištima i upotrebu mobilnih telefona. Poražavajuća statistika u Srbiji govori da 60 odsto poginulih vozača i putnika nije koristilo pojas, a da je korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje uzrok 25 odsto saobraćajnih nesreća.
Zato nas i ne čudi što su Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja obuhvatile i ovu oblast, pa umesto nekadašnjih 5.000 dinara vozači će za ove, nove kazne u saobraćaju morati da plate 10.000 dinara.
Naročito se ističe kontrola vezivanja na zadnjem sedištu, jer se do sada samo 10 odsto putnika pridržavalo ove mere, pa će i oni ovim putem biti sankcionisani.

Vozite po propisima jer time čuvate svoj ali i živote ostalih učesnika u saobraćaju

Nove kazne u saobraćaju propisuju obavezan zatvor za nasilničku vožnju. Nasilničku vožnju čini prekoračenje brzine u naseljom mestu za više od 90 km/h, van naselja za više od 100 km/h, upravljanje vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi, kao i blaže oblike poput dva uzastopna prolaska na crveno u roku od 10 minuta i preticanje kolone preko pune linije. Zavisno od prekoračenja kreću se i iznosi kazni – počev od 3.000 dinara za prekoračenje do 10 km/h pa do čak 120.000 dinara za prekoračenja do granice za nasilničku vožnju. Ukoliko neki vozač pređe ovu propisanu granicu neće dobiti novčanu kaznu, već automatski zatvorsku kaznu od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena i biće mu oduzeta dozvola od 9 do 12 meseci.

Bez alkohola za volan rent a car ili sopstevnog vozila

rent a car voznja bez alkohola sigurnost

Pomerena je granica za vožnju pod dejstvom alkohola. Iako smo svi svesni da alkohol i vožnja ne idu zajedno, mnogi vozači se ovoga ne pridržavaju. Zato su donete nove kazne u saobraćaju koje se tiču vožnje pod dejstvom alkohola. Ukoliko želite da popijete piće sa društvom i izašli ste kolima u grad, znajte da je pomerena granica dozvoljenog nivoa alkohola u krvi sa 0,3 na 0,2 promila, kao i za najvišu novčanu kaznu. Naime, novčani deo od 120.000 dinara sada će plaćati vozači kojima se utvrdi preko 1,2 promila alkohola u krvi, dok je ranije ta granica bila 2 promila. Isti iznos važi i za one koji odbiju alkotestiranje.

Rent a car u Beogradu po povoljnim cenama

Avaco Rent a car savetuje svim svojim klijentima da radi bezbednosti u saobraćaju poštuju nove Izmene i dopune Zakona, jer ni jedna novčana kazna nije dovoljno velika za izgubljeni ljudski život.
Rent a car u Beogradu možete iznajmiti u našoj poslovni u Trnskoj br.7 na Vračaru. Rent a car na aerodromu Nikola Tesla možete iznajmiti u našoj poslovnici koja radi od 09 do 21h. Takođe vozila možete preuzeti i rezervisati i van tog vremena na telefon +381 65 63 63 327.Cilj rent a car Avaco firme je da budemo izbor broj jedan kod domaćih ali i stranih korisnika jer mi nudimo kvalitetnu, pouzdanu, fleksibilnu i transparentnu rent a car uslugu bez skrivenih troškova. Avaco rent a car je u mogućnosti da ponudi usluge i nopvija vozila koja će zadovoljiti sve zahteve i uklopiti se u financijske mogućnosti svakog našeg klijenta.

Leave your comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NAJPOVOLJNIJE RENTIRANJE U GRADU?

Pozovite nas
REZERVACIJA